článek

Kabát na DVD nabízí typický český bigbeat -

09.12.04

Teplická pětice Kabát je v posledních letech nejenom úspěšná, ale také nesmírně pilná, což onen úspěch zpočátku přirozeně vyžaduje. Po předloňské DVD emisi s klipy a záznamem koncertu z turné k desce Go Satane Go z roku 2001 nyní přináší 2DVD s koncerty ze svých posledních dvou turné.

Záznam z loňského koncertu byl pořízen v listopadu v pražské T-Mobile Areně, přirozeně zcela vyprodané. Tehdy se v hale nedalo prakticky pohnout. Letošní květnový koncert se konal na lehkoatletickém stadiónu Slavie v pražském Edenu a přihlíželo mu více než dvacet tisíc lidí.

Popularita Kabátu s dosud posledním albem Dole v dole (2003) graduje. Není tedy divu, že koncerty na kolekci sice pocházejí ze dvou různých turné, nicméně oba byly koncipovány právě k desce Dole v dole.

ZÁSOBA HITŮ
Do T-Mobile Areny si Kabát nachystal méně monstrózní verzi, takovou, s níž navázal na svá předcházející halová turné. Dal si záležet na scéně: vládly jí tři promítací plátna za zády hudebníků a nový "hornický" znak kapely se dvěma zkříženými kladivy, černý na bílé vlajce.

Při pobytu na pódiu se Kabát zachoval tradičně. Prvních pár okamžiků bylo vyrovnávacích, kapela jako by se potřebovala rozehřát, aby posléze nabídla přehlídku skladeb, o nich lze dnes bez nadsázky říct, že vytvořily ohromující zásobník hitů.

SHOW V DEŠTI
Z něho ostatně bral Kabát s okouzlující lehkostí i během venkovního koncertu na druhém nosiči. Scéna u něj byla mnohem monstróznější, se smyslem pro detail.

Čtyři těžní věže pracovaly po celou dobu vystoupení, aniž by se jen na okamžik zastavily. Vystoupení zahájil pradávný Filmový měsíčník, který diváky zpravil o odvážném pokusu členů skupiny ulehčit horníkům v dole práci.

Letošní koncert nabídl šestadvacet písniček a zcela frenetickou reakci diváků. Co na tom, že prakticky celou dobu pršelo, když Kabát bral z již zmíněného zásobníku příjemných hitůvek a přímo na scéně si to zpěvák Josef Vojtek pro jistotu verbálně vyřídil s hudebními kritiky, kteří v minulosti Kabátu nedávali velké šance.

Jenže skutečnost je jiná. Kabát se dostal do pozice nejtypičtějšího reprezentanta českého bigbítu. Do pozice správné, neboť v jeho zvuku proudí rock'n'roll, blues i tradiční česká tancovačka. Takovou práci u nás dosud nezastal nikdo jiný, natož lepší.

Zdroj: Jaroslav Špulák, Právo



Komentáře:

Kabát na DVD nabízí typický český bigbeat

Jméno:  
E-mail:  


DNRtiZjlP - 13.09.2012, 19:23:38
Kurcze, jak widać po ilości odwiedzin newsa wcszysy oglądają p - iękne, młode damy ze Śląska i Zagłębia , ale żeby tak kto - coś napisał, skomentował Ktf3ra jest faworytką jakiegoś fa - na, co u Was dziewczyny na prf3bach ehh bida i już. -