článek

21.03.2001, Malá sportovní hala, Praha

Večer před koncertem začal vlastně docela brzy. Netradičně ve třech (Luboš, Petr a Honza) jsme se sešli krátce po šesté před vchodem na Výstaviště, abychom se domluvili na rozhovoru se členy Kabátu, který jsme měli již předtím předběžně slíbený. Protože byla ještě hodina času, vyhledali jsme nejbližší občerstvovací stanici. Před 19:15 nás začal Honza popohánět, že už je čas, ať jdeme, ani jsme se nestačili dodívat, jak dopadne zápas Slavia-Znojmo. Spěchat jsme však nemuseli, neboť ze slíbeného rozhovoru bohužel nakonec sešlo (alespoň prozatím, protože byla slíbena emailová náhražka interview).

V době čekání na rozhovor jsme poslouchali předkapelu RocketPop. Upřímně řečeno, bylo to strašné. Daleko zajímavější bylo sledovat “typického” fandu Kabátů, který se ve značně mátožném stavu potácel nedaleko vchodu. Co chvíli spadnul na záda, v lepším případě jen na kolena, ale stále se při tom věnoval náruživému headbangingu. Nakonec byl poněkud hruběji umírněn dlouho přihlížejícími policisty (ani se nedivím, že se jim ho nechtělo pacifikovat, přece jenom být od bláta, ve kterém se dotyčný válel, není nic příjemného).

Ani během vystoupení Dogy se naše pozice moc neměnila, až na občasné obchůzky pořádané za účelem objevení produkčního, se kterým jsme měli domluveno, že nás zavede ke skupině, ale po němž se bohužel slehla zem. Přesto občasný letmý pohled na pódium prozradil, že u Dogy, resp. Romana Izaiáše, je vše při starém - klasicky do půl těla svlečený a prsní bradavky přelepeny izolepou. Repertoár byl již zaměřen na novou desku, ale objevily se samozřejmě i skladby z let dřívějších. Mix heavy metalu a bigbítu evidentně podle hluku dole v sále lidi bavil (což mi potvrdil i kamarád, opět tě zdravím, Perry, který dle vlastních slov “skákal tři metry vysoko”). Nažhavení publika ale má koneckonců být cílem předskokana.

Kabáti předvedli velice poutavou a vydařenou světelnou show podpořenou videoprojekcí, která mohla být chvílemi určitě zajímavější a vtipnější. Rozhodně se toho dalo vymyslet více a bezpochyby by se dala odstranit zadrhávání mezi jednotlivými na sebe nenavazujícími sekvencemi během jedné skladby (“Mravenci”, “Bruce Willis”, “Brouk Pytlík”), tak, jak tomu bylo na začátku u “V pekle sudy válej”. Většina lidí ale asi stejně přišla na to, aby se dívala na jednotlivé aktéry teplické pětice a ne na nějaké pohyblivé obrázky, které se míhají skupině za zády. Úvodní “Go Satane Go”, kdy Pepa Vojtek stál na rampě nad Hurvajzem a za ním na třech plátnech šlehaly do výše rudé pekelné plameny, zřejmě byla jen výjimkou potvrzující pravidlo. Nechci nikomu křivdit, ale domnívám se tak proto, že nejpozději při “Piju já, piju rád” došlo k tomu, že i zadní řady, kde jsme stáli my, se pomalu začaly dostávat do pohybu a fandové odhazovali co právě měli po ruce. (Nic proti nadšení ze skvělé rockové muziky, ale toho blbce, který na Pepův výkřik “piju rád!” vychrstl do davu asi tři deci nedopitého piva, bych věru rád potkal a řekl mu, co je dle mého názoru zač, a to z toho důvodu, že minimálně devadesát procent této zlatavé a bohužel i lepkavé tekutiny skončilo na mém obličeji a ve vlasech, pozn. Honzy.)

Rozebírat odehrané písně nemá cenu, protože setlist byl prakticky totožný s tím, co se hrálo ve Zlíně, a co je tedy již jednou napsané o několik článků před tímto. Na závěr snad tedy jen drobný osobní postřeh – porovnávám-li současnou tvorbu Kabátů s předchozí (ať již v podobě studiové nebo živé), nemohu se ubránit názoru, že Kabáti stárnou a měknou. Kdeže jsou ty časy úderných a přeci jen o trochu vtipnějších slovních spojení a obratů a trocha větší lehkosti v žertování? Koncertně tak nejlépe vyzněly “Všechno bude jako dřív”, “Láďa”, “Starej bar” a samozřejmě “Colorado”. Úplně na vrcholu stojí vskutku geniální Vyčítalovo “Blues Folsomské věznice” zahrané jako klasika Mötorhead “Ace Of Spades”. Naopak o Špalkově vokální tragédii v “Ďábel a syn” bych se raději nezmiňoval. Ačkoliv bylo odehráno na třicet skladeb, včetně pouštěného intra “Sníh padá sníh” a outra “Rio Grande (Ta co tančí s vlkem)”, očekával jsem, že zazní “Sedlák”, nebo alespoň “Wonder”. Ale co, každý asi něco postrádal, hlavně že se dav jako celek dobře bavil, o to jde na koncertech především. A o koncertech skupiny Kabát to platí dvojnásob.

Playlist:
Sníh padá sníh
GO Satane GO
V pekle sudy válej
Piju já, piju rád
Víte jak to bolí
Prdel vody
Bum bum tequilla
Bára
Kdyby ženský nebyly
Ber
Centryfuga
Bruce Willis
Blues Folsomské věznice
Mravenci
Tak teda pojď
Ďábel a syn
Rodinnej tank
Brouk Pytlík
Teta
Kanibal Hanibal
Colorado
Slibem nezarmoutíš
Láďa
Všechno bude jako dřív
Moderní děvče
---------------------------------
Na sever
Chaňa s Rylou
Děvky ty to znaj
Starej bar
Žízeň
Rio Grande (Ta co tančí s vlkem)

Zdroj: musicpage.cz



Komentáře:

Go satane go tour - Malá sportovní hala, Praha

Jméno:  
E-mail:  


eG9aiJHwg - 17.12.2015, 17:12:01
Ortopedicke9 pomf4cky doplňujfa alebo nahre1dzajfa funkciu sratte - nej, poškodenej alebo nevyvinutej časti tela, popritom majfa aj - estetickfa funkciu, umožňujfa primerane zakryť postih. Ortoped - icke9 pomf4cky sa upevňujfa na telo postihnute9ho, podopierajfa a - lebo fixujfa postihnute9 časti tela v určitej polohe, resp. sv - ojim ťahom a tlakom vyrovne1vajfa niektore9 deformity, alebo zabr - aňujfa ich vzniku.Ortopedicke9 pomf4cky mf4žu byť podporne9, fi - xačne9, korekčne9 a vyrovne1vacie pomf4cky, podľa krite9ria fa - elu, ktorfd spĺňajfa.Použite1 literatfara:Habšudove1, M. Š - pecie1lne pomf4cky -


EsHynmXDEPh - 15.09.2012, 05:48:47
Ortopedicke9 pomf4cky doplňujfa alebo nahre1dzajfa funkciu sratte - nej, poškodenej alebo nevyvinutej časti tela, popritom majfa aj - estetickfa funkciu, umožňujfa primerane zakryť postih. Ortoped - icke9 pomf4cky sa upevňujfa na telo postihnute9ho, podopierajfa a - lebo fixujfa postihnute9 časti tela v určitej polohe, resp. sv - ojim ťahom a tlakom vyrovne1vajfa niektore9 deformity, alebo zabr - aňujfa ich vzniku.Ortopedicke9 pomf4cky mf4žu byť podporne9, fi - xačne9, korekčne9 a vyrovne1vacie pomf4cky, podľa krite9ria fa - elu, ktorfd spĺňajfa.Použite1 literatfara:Habšudove1, M. Š - pecie1lne pomf4cky - Hello there, I discovered your westibe via Google even as searchin - g for a comparable subject, your web site came up, it appears to b - e like good. I have bookmarked to favourites|added to my bookmarks - . -


HonVfDWUzTcj - 13.09.2012, 11:56:08
Ortopedicke9 pomf4cky doplňujfa alebo nahre1dzajfa funkciu sratte - nej, poškodenej alebo nevyvinutej časti tela, popritom majfa aj - estetickfa funkciu, umožňujfa primerane zakryť postih. Ortoped - icke9 pomf4cky sa upevňujfa na telo postihnute9ho, podopierajfa a - lebo fixujfa postihnute9 časti tela v určitej polohe, resp. sv - ojim ťahom a tlakom vyrovne1vajfa niektore9 deformity, alebo zabr - aňujfa ich vzniku.Ortopedicke9 pomf4cky mf4žu byť podporne9, fi - xačne9, korekčne9 a vyrovne1vacie pomf4cky, podľa krite9ria fa - elu, ktorfd spĺňajfa.Použite1 literatfara:Habšudove1, M. Š - pecie1lne pomf4cky - Hello there, I discovered your westibe via Google even as searchin - g for a comparable subject, your web site came up, it appears to b - e like good. I have bookmarked to favourites|added to my bookmarks - . - no ne1dhera.je vidět kdo chce medt faspěchy.moc pěknfd.předpra - va se vyplated.mnoho zdaru.lecktere1 sdružened mohou jen ze1vidě - t.za tedmto je vidět pre1ce a fasiled.velke9 plus. -