článek

Kabát & Teplice & Dubí - Když se takhle chlapi sejdou v knajpě

- únor 2009

Kabát patří odjakživa k Teplicím. Ze severočeského města pochází, pronikl odtud do vnitrozemí a nikoho z alespoň trochu zasvěcených ho nenapadne přehazovat jinam. Platí to i dnes, byť skutečnost je už trochu jiná. Kabát má zkušebnu v Dubí, v domě bubeníka Hurvajse. Pár kilometrů od Teplic. Tam jsme za ním zajeli.

Zpěvák Josef Vojtek na zkoušce nebyl. Žije v Praze a prý nastoupí teprve ve chvíli, kdy budou nové písně ve stádiu pokročilejším. Přímo z Teplic je dnes pouze Tomáš Krulich. Bubeník Hurvajs je z neblaze proslulého Dubí (mimochodem prostitutek jsme cestou mnoho nepotkali, krásných už vůbec ne) a baskytarista Milan Špalek pochází z Vrahožil, což je od Teplic, co by kamenem dohodil. ,,Odstěhoval jsem se, protože Teplice na mě byly velkoměsto. Navíc mi chrápali "perníkáři" v autě. Ráno jsem vstal a měl jsem v něm sjetýho frajera. Začal jsem nechávat auto otevřený, aby mi nevymlátili okýnka. Pak jsem si řekl, že snad na vesnici typu Vrahožil tihle lidi nejsou. A nejsou, je tam klid," říká Špalek.

Ota Váňa se z Teplic odstěhoval před šesti lety. Zamířil do Hostivic, vesnice kousíček od Prahy. ,,Mám to úplně obráceně než Milan, v Teplicích jsem se nudil," vysvětluje. ,,Chci chodit na hokeje, fotbaly, koncerty, a to v Teplicích nebylo. Dneska z domu popojedu do Prahy, sednu na metro a jsem na akci, kterou si vyberu.
Navíc mám rád Berounkku, kam to teď mám z domu kousek. V Teplicích zkrátka nebylo v sobotu večer kam jít, tak jsem to vyřešil takhle."

Na tomto rozstrkání členů po Čechách je výhodné, že když už se domluví na zkoušce v Dubí, ta musí být, protože někteří to tam mají dál. ,,Dříve když někdo zrušil zkoušku, nic se nedělo, protože jsme to měli kousek. Problém byl, že se to stávalo pořád. Teď je to profesionálnější," konstatuje Váňa.


NATRHNOUT VŠEM PRDEL

Že by Teplice respektive Dubí a atmosféra Kabátí zkušebny ovlivnily v prvopočátcích její styl, si kapela nemyslí. ,,Spíš jsme byli z jedný knajpy. Hráli jsme syrovej rock'n'roll a ten se dá dělat všude," myslí si Špalek.

,,Ota a Pepa Vojtek už nejsou z Teplic nejméně šest let. Myslíš si, že to naše desky nějak ovlivňuje? Určitě ne. Kolikrát se ale přistihneme, že nám docháázejí nápady, a tak se sebereme a vypadneme někam s tím, že nás snad jinde něco napadne."

Když byli v pubertě, chodili v Teplicích na koncerty Emise. Byly to místní hvězdy a na vystoupeních měly tři sta lidí. To bylo slušné číslo a mládenci z budoucího Kabátu si říkali, že by jim jednou mohli ,,natrhnout prdel". Jak přibývaly roky a zkušenosti, chtěli už ,,trhat zadky" každé kapele, která jim vstoupila do cesty. ,,Velkej vliv na nás ale před revolucí měl teplický kulturní referent Viktora. Drtil nás u přehrávek. Říkal, že musíme mít dvoje varrrhany, jako ti Puhdies. Ráčkoval. A taky říka, ať vynecháme sprrrostý slova a nabízel nám vlastní texty. Ty jsme samozřejmě neakceptovali," vzpomíná Špalek.


VYMKLI SE POMĚRŮM

Nevšimli si, že by jim později v Teplicích jejich strmou cestu vzhůru někdo záviděl. ,,Lidi nás spíš podporovali. Zpočátku byli rádi, že můžou chodit na zábavy, které jsme jako jedni z mála hráli," konstatuje Hurvajs a dodává, že si postupem času začali na své akce brát kapely odjinud.

V Duchcově s nimi tehdy hrál například Debustrol a svůj první koncert měl na jejich štaci Alkehol.

,,Na začátku 90. let nám nebylo co závidět. Když se to pak rozjelo po celých Čechách, mohli nám lidi házet pod nohy hromady klacků, ale nic by s tím neudělali," domnívá se Krulich.

Druhá doba měla samozřejmě vliv i na vždy aktivní teplickou scénu. Dodnes je zbytečné nejenom tam se ptát začínajících muzikantů, zda by chtěli dosáhnout stejného úspěchu jako Kabát.

,,V Teplicích jsme ale nikdy nenarazili na kapelu, která by se snažila hrát jako my," tvrdí Krulich.

Martin Kolařík, kytarista teplických Fate Magazine, o Kabátu říká: ,,Jejich vliv na Teplice je v tom, že se jim podařilo dosáhnout v České republice totálního maxima popularity, jakou lze vybudovat. Všechny kluky znám osobně, zařčínali jsme v podstatě ve stejných zkušebnách. V té kapele se spojila souhra české mentality, výborných textů a zdejší kultury. Je to megakapela. Dostat na koncert více než dvacet tisíc lidí se tady dlouho podle mě nikomu jinému nepovede."


KABÁTOVIC JEDENÁCTKA

Muzikanti v Teplicích se v devadesátých letech scházeli především v kultovním klubu Knak.

Bylo to centrum aktivní hudební komunikace se světem, do klubu jezdívaly i kapely z Británie či Ameriky. V posledních letech klub nefungoval, ovšem před několika týdny ho znovu otevřeli. Vzali ho do ruky rockeři z kapely Blue Rocket a zdá se, že se z něho co nevidět opět stane centrum teplického rockového vyžití.

,,Dřív jsme se scházeli U Ptáčků. Je to tradiční, asi sto padesát let stará hospoda. Když jsi tam šel, měl jsi jistotu, že tam potkáš někoho z muzikantů. Kolikrát sis ani nesedl, jak bylo plno. Když jsem měl zpoždění, poprosil jsem Hurvajse, aby mi držel fleka.

Odtud se pak šlo dál, nejčastěji do Knaku, nebo do nějakýho jinýho podniku," dodává Váňa.

Poctu svému kraji vystřihl Kabát hned v několika písničkách. ,,Pohoda je pecka z Košťan. To je vesnice kousek od Teplic. Hurvajs tam jezdí dodnes, já už míň. Jako v každý vesnici, i v Košťanech je hospoda Sokolovna. O ní je písnička Bum Bum Tequilla. Mega Hu je zase o jednom frajerovi z Košťan. Je to místní bezdomovec, postavil si tam dům z věcí sebraných na smeťáku. Chodí do hospody a lidi mu tam kupujou pití. My mu taky občas něco koupíme. Nekazíme ho, je mu asi sedmdesát," říká Špalek.

,,Doma" Kabát natočil videoklipy k písničkám "Láďa" a "Žízeň".

"Láďa" se točil v hospodě ve Vrahožilech, přímo u mě před barákem. Pozvali jsme celý Košťany a režisér chlapy požádal, aby předstírali, že spí na stole. Dali se do toho a když jsme točili záběr, nemohli jsme je vzbudit. Když se potom balilo, u kolejí s kamerou stál kamarád, kolíbal se a byl smutnej z toho, že vlak pořád nejede. Musel jsem mu vysvětlit, že koleje, u kterých stojí, jsou pro kameru."

,,V Košťanech máme domácí stadión našeho fotbalovýho mužstva Kabátovic jedenáctka," přidává se Váňa. ,,Hráváme tak dva zápasy do roka, je to legrace, dělaná za účelem, aby se lidi sešli, pokecalo se a zašli jsme na pivo. Když jsme měli deset let Kabátovic jedenáctky, pozvali jsme si Jágr Team. Aby to nebyl průšvih, hrajou za nás i kamarádi fotbalisti, například Karel Rada nebo Pavel Horváth. Jsme na ně ale moc rychlí. Z ligy jsou zvyklí na pomalejší spoluhráče. V našem mužstvu je v útoku pět lidí z Kabátu. Čekáme na to, až Horváth něco vymyslí a pořádně přihraje. Moc to ale nevychází."

,,Když jsme čtrnáct dnů na šňůře nebo ve studiu, vždycky se těšíme domů. To je přirozená věc. Když se někde narodíš, nikdy na to místo nezanevřeš. Leda že by se tam stalo něco blbýho," uzavírá vyprávění o Kabátu a jeho vztahu k Teplicku Krulich.

Text: Jaroslav Špulák, Foto: Jakub Deml



Komentáře:

Kabát & Teplice & Dubí - Když se takhle chlapi sejdou v knajpě

Jméno:  
E-mail:  


Lenka - 09.06.2013, 15:22:32
Koncert v Teplicích suprový ,až na ty tři hodiny děsných př - edkapel.Kabáti jsou nej.....:) -


ivča - 25.02.2013, 15:19:19
Já strašně MOC miluji skupinu kabát!


natka - 01.11.2010, 15:01:38
čau


sam - 24.10.2010, 19:08:05
Koncert v Teplicích suprový ,až na ty tři hodiny děsných př - edkapel.Kabáti jsou nej.....:) - I když můj věk je bližší důchodu než škole, byl, je a bu - de KABÁT moje srdeční záležitost -


Vojta - 18.10.2010, 16:54:53
Strašně rád vždycky čtu tyhle dlouhý články o Kabátu.


Lubo - 17.10.2010, 17:00:25
Koncert v Teplicích suprový ,až na ty tři hodiny děsných př - edkapel.Kabáti jsou nej.....:) - I když můj věk je bližší důchodu než škole, byl, je a bu - de KABÁT moje srdeční záležitost - Je to fakt pecka.Súhlasím s Evitou hlavne kapele veľa šťastia - a teším sa na nový album...zdar -


evita - 17.10.2010, 11:17:43
Koncert v Teplicích suprový ,až na ty tři hodiny děsných př - edkapel.Kabáti jsou nej.....:) - I když můj věk je bližší důchodu než škole, byl, je a bu - de KABÁT moje srdeční záležitost - Je to fakt pecka.Súhlasím s Evitou hlavne kapele veľa šťastia - a teším sa na nový album...zdar - Je to skvěle napsaný, prostě supr průřez, žádný pindy mind - y a mám z toho velikou radost! Díky! Vůbec neva, že je to star - ý. Je to prostě platný(palec nahoru), je to zkrátka Kabát... -