článek

Kapela Kabát není dole v dole, ale na vrcholu -

11.11.03

Za deset let se Kabát vyprostil z kazajky bujné ryčnosti a kultivoval styl. Přibývalo písní jako Colorado, Na sever, nebo Pohoda, které právem zlidověly. Nová deska přihodila k proslulosti hrst dalších písní. Dole v dole je poutavě vystavěný situační kus o drsné partě robotující v dolech. Provázený vtipnými hláškami (,,tak ako sa vám páčí tím novým páčidlem"). Kabát vtáhne posluchače dolů do dolů stejně přesvědčivě, jako umí koketovat s country ve skladbě Stará Lou, dalším povedeném kousku s chytlavými kytarovými motivy. Zdánlivě zápaďácký song Kalamity Jane je vlastně tvrdou písní o bezmocnosti vůči všudypřítomným temným silám.

Mráz po zádech přeběhne v písni Jednou nás to zabije, upřímném vyznání alkoholika: ,,Vim, je to zlý, jak ti je? No lidi žádná sláva, jednou nás to všechny zabije, zatím to nakopává." Hořká odevzdanost tu dává Kabátu autenticitu. Na albu je vlastně minimum veselých písní, nepůsobí tak ani halekačka Frau Vogelrauch , kde Kabát žertuje o klesající pánské energii. Také balada Kdo si nechce hubu spálit (,,musí mlčet, nebo chválit") o zbabělém, v podstatě hříšném jednání vypovídá o vyspělosti kapely. I když Kabát nebuší tolik do rockové kovadliny, zvládá kontrast mezi silnými slovy a ,,měkčím" soundem. Navíc desce taková skladba prospívá jako další kámen do žánrové mozaiky.

Nevýhodou alba je rozdíl mezi pěti šesti písněmi, které kolekce jasně vyčnívají, a ostatním, vcelku průměrným materiálem. I když skočná keltská muzika (Irský hody) vnáší do sledu písní kýženou změnu, stejně jako skladba o Elvisovi, razanci hlavních songů se nevyrovná. Kabát má těžkou práci v limitech, jež před kapelou klade vlastní styl. Když Josef Vojtek zpívá ,,Zabereme hej hou... funguje to líp než namazanej stroj"(Dole v dole), popisuje nepřímo vlastní kapelu. Vše, co má Kabát na srdci, se musí vejít do stručných řízených songů, podobných si modelově ve skandovaných refrémech. To je práce pro vraha, ne-li horníka v dole. Pocity svěžesti a novosti z takové muziky závisí na průrazných nápadech. Baskytarista Milan Špalek jich vnesl do alba nejvíc. Jeho texty, v nichž se mísí chlapská syrovost s romantikou, pekelnými vizemi a humorem, jsou jedinečné a asi nejzralejší.

Za zmínku stojí hutný zvuk a vyrovnaný výkon zpěváka Josefa Vojtka, jehož nachraptělý mocný hlas je stylem sám o sobě. Album působí sice nevyrovnaně jako celek, na druhou stranu se opírá o několik o několik štěpných pecek, patrně budoucích lidovek. Kolik kapel to dokáže?

Zdroj: Rovnost



Komentáře:

Kapela Kabát není dole v dole, ale na vrcholu

Jméno:  
E-mail:  


EHMfXRRiTBL - 17.12.2015, 18:06:27
nějak těm promote9rům nozuremedm. V faterfd byli v Abatonu něj - akfd hardkore1ři, dělal to Davidsmekjů, a vyšla k tomu tak fa - asne1 tiskove1 zpre1va, že kvůli ned ten koncert 99% h/c komuni - ty bojkotovalo, vfdsledkem čehož bylo, že tam bylo prfd asi pad - ese1t lided na českfd supporty Anyway a Landmine Spring a na ty h - lavned amihvězdy pak asi deset jedinců... -


ivča - 05.06.2013, 12:28:19
Kabát je prostě nejlepší skupina! at žije!


zPXaMJErU - 13.09.2012, 14:56:30
nějak těm promote9rům nozuremedm. V faterfd byli v Abatonu něj - akfd hardkore1ři, dělal to Davidsmekjů, a vyšla k tomu tak fa - asne1 tiskove1 zpre1va, že kvůli ned ten koncert 99% h/c komuni - ty bojkotovalo, vfdsledkem čehož bylo, že tam bylo prfd asi pad - ese1t lided na českfd supporty Anyway a Landmine Spring a na ty h - lavned amihvězdy pak asi deset jedinců... - POCTIVc9 NEBANKOVNcd I SOUKROMc9 PŮJČKY AŽ DO VddŠE 1 50 - 0 000 KČ a SPLATNOSTcd AŽ 20 LET Bez poplatku , Bez nahled - ened do rtsgierů , Za poctivfdch podmednek . Finance jsou vypla - ceny velmi rychle – kontaktujte ne1s ihned +420 605 849 726 nebo - +420 731 341 324. Expres vyplacened exekuced , Sjednocened pů - jček do jedine9 a budete medt nižšed sple1tky . Stačed medt d - ům , byt , družstevned byt. Lze i nemovitost třeted osoby. Pře - favěrujeme nevfdhodne9 půjčky , hypote9ky … A půjčit lze i - navedc. NAŠIM CcdLEM JE ČESTNĚ POMc1HAT LIDEM Z FINANČNcd Tcd - SNĚ A POMc1Hc1ME PO CELc9 ČR . -


Tereza - 01.09.2012, 14:17:22
nvgbngmv bgvn