článek

Nepoklidný den aneb na stopě -

14. října 2003

V den, kdy vychází toto číslo Rockshocku, tedy 14. října, by se měla na pultech celé republiky objevit nová deska teplického Kabátu nazvaná Dole v dole. Tedy skupiny, která právem patří k nejoblíbenějším domácím rockovým tělesům. Vypočítávat jednotlivé úspěchy asi nemá smysl. Kdo žil v posledních deseti letech v Česku, nemohl stále stoupající popularitu pětice přehlédnout. Vynechme tedy obligátní úvody, seznamující čtenáře s dávno známými fakty, a rovnou přejděme k věci. Mimochodem, osud tohoto článku a jeho následná realizace nemá v dosavadní existenci Rockshocku obdoby. Udělat rozhovor se skupinou Kabát pár dní před odjezdem na Slovensko, kde začíná turné k nové desce, která má být už dávno hotová a dosud není, je opravdové peklo. Díky nastalému zpoždění je ze všech zúčastněných cítit značná nervozita. Ale, jak se říká, zkusit se má všechno. Jak to dopadlo, posuďte sami. Po několika odkladech je domluveno s manažerem Pankym toto: ,,Do hodiny odjíždím za klukama do studia, tak jestli chceš jet se mnou, přijď, jsem na Kampě." Okamžitě nabíhám, nezapomínám na nic, jen přemýšlím, jak se dostanu nejrychleji z Těšňova na Kampu. Autobus s číslem 207 jede naštěstí brzy, sláva. Mám to dvě stanice na Staroměstskou a pak to proběhnu. Leč člověk míní a revizor mění. Vystupuji tedy hned na první stanici, ještě než si mě všimne, a dobíhám tramvaj. Pokračuji k lázním, ještě přeběhnout Karlův most a mám vyhráno. Ale zkuste si přeběhnout Karlův most o víkendu mezi turisty, když každý druhý má navíc otevřený deštník, to je fakt žůžo! Před jednou hodinou ale vcházím do smluvené restaurace.

DESKA Z LETADLA
Sedám si k Pankymu do auta a vyrážíme směr Nouzov - studio Sono. Během cesty se dozvídám informace, které vyvracejí fámu o tom, že deska má skluz kvůli Špalkovi, který nedodal všechny texty. ,,Milan to sice stihl jen tak tak, takže by se to v pohodě zvládlo, jenže se vysrala nějaká karta v počítači a v týhle republice jsou jen tři kusy. Dva dny nešel proud a aby toho nebylo málo, před tejdnem při natáčení klipu v plynojemu nastydl Pepa." Jo, když se to sere, tak se to sere. Do toho zazvoní telefon od režiséra Beránka. Klip je hotov, večer poběží v Noci s Andělem, která je se skupinou Kabát. Alespoň jedna pozitivní zpráva. V Noci s Andělem se ale přeci hraje živě? Deska však místo Kabátu budou kvůli Vojtkovu nachlazení hrát obě předkapely jejich české části turné, tedy Doga a Škwor. Šalamounské řešení - a jak se během večerního pořadu ukázalo, vubec ne špatné. Pro úplnost informace dodejme, že slovenskou část turné předskakují Divokej Bill a Ine Kafe. Přijíždíme ke studiu a vbíháme dovnitř, kde nervózně podupává Pepa Vojtek s Milanem Špalkem. Za pultem sedí v klidu zvukař, muzikant a jánevímcoještě Milan Cimfe. ,,Tak co Pepo, jak se cítíš?" ptám se. ,,Je to lepší, nový kapky zabíraj". Milan Cimfe dodává: ,,Lepší to je, ale ten nosák tam je furt. Dneska na zpěv už kašlem, jde se dělat, co se dá - míchat." Ale ještě předtím si poslechneme čerstvě smíchanou skladbu Elvis. Pro velký úspěch si ji dáváme ještě dvakrát, a poté necháváme Milana Cimfeho samotného v jeho království a jdeme se najíst do místní restaurace. Při výborném obědě vyzvídám dál. Zbývá nazpívat kompletní dvě skladby, ještě nějaké vokály, smíchat, zmástrovat a hotovo. Do toho příchází cimfe s tím, že i když se všechno udělá, míchačku dvou věcí, které tam ještě chybí, musí udělat na Slovensku. to znamená vzít s sebou do letadla kus studia. Vzápětí se ale zjišťuje, že éro bude malé vrtulové a věci navíc se ani brát nemohou. Další problém, který se vzápětí mění v myšlenku smíchání desky ve vzduchu - a to tady ještě určitě nebylo!

ZPĚVY DIVOČÁKŮ
Po obědě se debata vrátila k chybějícím vokálům. ,,No jo, vokály, ale kde, ty vole, teď někoho seženeme?" povzdychl si Milan. Do toho jako blesk z čistého nebe vcházejí tři členové Divokýho Billa a má nevymáchaná huba vypouští: ,,Hele, tady máte vokalisty! Co tady děláte kluci?" ,,Jdeme takhle kolem k Hájíčkovi (zpěvákovi Krucipüsku), kde jsou dneska dožínky, a tak jsme se stavili," odpovídají. ,,A nechcete se zastavit zejtra a nazpívat nám vokály?" ,,Jasně, vezmeme i ostatní, deset kousků stačí?" Panky přihazuje: ,,A nevzali byste do auta kus studia, do letadla by nám to nemuseli vzít?" Jedno slovo: ,,Jasně!" Jo, kdyby na světě byli všichni tak v pohodě, jako je tahle partička, tak snad musí být všude mír. Poté, co si chlapci poslechli něco málo z nové desky (a podle jejich reakcí se jim to moc líbilo), odfrčeli zase dál. Dva velké problémy jsou vyřešeny během půl hodiny, a pak, že to nepůjde. ,,A jak vlastně letíte" ptám se. A dozvídám se, že Panky, Oťas, Tomáš a Hurvajs letí zítra ráno do Košic. Tam je v úterý 7.10. první koncert. Milan, Pepa a Milan Cimfe přiletí až v pondělí večer. Do té doby tady ale budou makat jako barevní na dokončení alba, i když už měli být všichni dnes na místě a zkoušet na pódiu celý program. Technika v Košicích je už kompletní. Přichází další návštěvník a tím je pan Fiala, zastupující vydávající firmu EMI: ,,Kluci, potřebuju názvy skladeb, aby se zatím mohl dělat obal" Ale kluci názvy ještě neměli, a tak se šlo vymýšlet. A teď si můžeš, anonymní čtenáři, udělat malý kvíz, ke kterému názvu skladby bys přiřadil původní pracovní název, jako byl např. Motörhead nebo Zvířátka. Předběžné pořadí skladeb je bez záruky: Intro - Mayrau, Dole v dole, Stará Lou, Shořel náš dům, Elvis, Irský hody, Bahno, Kalamity Jane, Frau Vogelrauch, Nimrod Fábera(velmi krutý příběh), Jednou nás to všechny zabije, Cirkusovej stan, Kdo si nechce hubu spálit.

DROBNÉ, ALE DŮLEŽITÉ PODROBNOSTI
Dále se podařilo zjistit, které skladby z nové desky by neměli chybět v playlistu koncertní show. Otvírák bude Dole v dole a následující Cirkusovej stan, Stará Lou a Kdo si nechce hubu spálit. Ještě přichází na řadu řešení dalšího problému, a to předání hotového materiálu. Aby totiž deska vyšla v řádném termínu, tedy 14. října, musí se dostat nějakou cestou o pět dnů dříve ze Žiliny do Prahy. Pan Fiala je ujištěn, že se to zvládne a uspokojen odjíždí ze studia. Stejně tak se loučí Panky a Pepé, který se jede doléčit domů ke své krásné žeňě a dceři. Já ve studiu zůstávám s oběma Milany, kde čekám na zbytek kapely. Ta se zde má seznámit se stavem nahrávání, co se zvládlo a co ne, vyzvednout Špalka a vyrazit směrem na Kavčí hory do Noci s Andělem. ,,Pojď do auta, já ti pustím hotový pecky." Nenechám se pobízet a sedám k Milanovi do vozu. Dostávám do palice Irský hody a Shořel náš dům. Pro velký úspěch si dávám repete a pak už jdeme na to, kvůli čemu jsem vlastně přijel - na rozhovor.

...sotva jsem dozpovídal Milana, rozrazily se dveře a vešli Hurvajs, Ota a Tomáš. Na mou otázku, jak se těší na šňůru, mi je odpovědí jejich pekelný smích. Začala se probírat poslední chlastací akce, holení hlavy a podobné kousky. Za vše hovoří jedna veselá historka, kdy opilý pan Milan sundal ze zdi obraz se slovy: ,,Je s váma nuda, jdu si číst!" a odpotácel se na pokoj. Jak si početl v obraze, jsem už od něj neslyšel... Do toho se přidal Hurvajs: ,,Člověče, dneska jsem si dal po dlouhé době u nás v hospodě panáka tequily a zase mi zachutnala. Milane, dáš si taky?" Po letmém nalévání je Špalek zlomen a začíná panákové kolečko. Při odjezdu už jich měl Hurvajs pět. Opravdu mu zachutnalo a kluci si šli poslechnout, co se zatím ve studiu udělalo. ,,Já bych si dal vinný střik" oznamuje Oťas. Tak si ho dej, povídám. ,,Ty vole, řídim a policajti mají tu akci!" Vyrážíme směr Praha - Kavčí hory. P.S.: Hurvajs si pořídil vlastní fotbalový tým - Bum bum tequila ráj. Na otázku, jak si vedou, odpověděl: ,,Buď jedem na prvního, nebo na posledního. Zatím jsme poslední, takže plán plníme."

Zdroj: Rockshock 15/2003 Mosh, Bohouš Němec, www.rockshock.cz



Komentáře:

Nepoklidný den, aneb na stopě.

Jméno:  
E-mail:  


HLbcbTsL - 17.12.2015, 16:02:11
Špecie1lne pomf4cky majfa pri vfdchove a vzdele1vaned telesne piu - tohnstfdch, chorfdch a zdravotne oslabenfdch jedincov nezastupite - ne9 miesto. Delia sa na:Rehabilitačne9 pomf4ckyKompenzačne9 pom - f4ckyOrtopedicke9 pomf4ckyŠpecie1lne pomf4cky slfažia na ne1cvik - sebaobslužnfdch činnosted dieťaťa (aby sa vedelo najesť, obl - iecť, aby zvle1dlo osobnfa hygienu), na vzdele1vanie (držiaky, p - ere1, stojany na knihy, špecie1lne upravene9 kle1vesnice počedta - ča a pod), na zamestnanie (špecie1lne upravene9 ne1radie, špeci - e1lne držiaky pracovne9ho ne1radia), k spoločenske9mu začleneni - u (spoločenske9 hry).Nesmieme zabudnfať ani na diagnostickfa fun - kciu špecie1lnych pomf4cok, ktore9 ne1m pome1hajfa zisťovať far - oveň rf4znych vedomosted, zručnosted a ne1vykov dieťaťa, ako s - fa napr. faroveň jemnej a hrubej motoriky, priestorovej oriente1c - ie a pod.zdroj: Mgr. Zuzana Gecziove1 -


zqyrVnuBArXR - 13.09.2012, 15:43:28
The accident of fidinng this post has brightened my day