článek

Extrémní relaxace Kabátu -

15.3.2001

Už více než deset let funguje teplická skupina Kabát. Publikum si získává hlavně tvrzenou thrashmetalovou muzikou. První deska kapely vyšla už v roce 1991 s názvem Má ji motorovou. Následovalo album Děvky ty to znaj s dnes už kultovní písní Žízeň. Později vyšel kovbojsky laděný projekt Colorado, pak alba Země plná trpaslíků, Čert na koze jel a předloňské MegaHua. Nejnovější deska se jmenuje Go satane Go. „Dneska se hraje v rádiích a televizi jenom naprosto totální pop a přesto ti mladí chtějí poslouchat něco, co má v sobě mnohem větší energii. Tak poslouchají nás,“ tvrdí baskytarista Kabátu Milan Špalek. S ním a kytaristou Tomášem Krulichem, jsme si povídali o způsobu relaxace, o turné, a muzice vůbec.

Pánové, kolik času dáváte muzice?
Milan: "Asi většinu, protože před šňůrou vždy hodně hrajeme a zkoušíme, pak jsme na turné a po něm většinou začínáme dělat další desku." Tom: "Kytary máme vlastně v ruce skoro furt."

Jak relaxujete? Volíte v duchu své energické muziky také nějaký energický, extrémní sport?
Milan: "Extrémním sportům se samozřejmě věnujeme. Já chodím na ryby, extrémně chytat. Hurvajs se věnuje raftingu, Oťas zvedá činky a Tomáš má jako extrémní sport ženský."
Tom: "On kecá..."

Proč zrovna ryby?
Milan: "Mě to baví, protože jedu skutečně extrémní rybařinu. Běháš kolem řeky, mlátíš prutem do vody a čekáš, až něco chytneš. Mám ale taky spoustu dalších zájmů. V zimě třeba jezdím na prkně. Nedávno jsem byl na Kaprunu sjíždět ledovec a to byl vál."

Jak trávíte čas na turné? Zkoušíte?
Milan: "Na šňůře se vůbec nezkouší. Jenom před koncertem si vždy uděláme klasickou zvukovou zkoušku o pár písničkách. Jinak platí, že jeden den vždy hrajeme, jeden den máme volno. A v tom volným dnu si každý dělá, co chce. I když, nakonec stejně většinou skončíme někde v restauraci."
Tom: "To je taky tím, že skoro po každým koncertu se objeví člověk, který nás pozve na slavnostní otevření nějaké hospody nebo něčeho podobného, tak přece to neodmítnem..."

Nehrozí u vás během koncertní šňůry ponorková nemoc?
Tom: "Ponorka nehrozí. My jsme na šňůře vždycky jen pár koncertů. Jsou ale kapely, který hrají třeba sedmdesát vystoupení ročně a to už je pak síla."
Milan: "Máme teď devět koncertů, pak je pár měsíců pauza a teprve v létě nějakej festival, takže se na šňůru vždycky spíš hodně těšíme."

Zmínili jste festivaly. V čem jsou pro vás vystoupení na nich odlišné?
Tom: "Vlastní koncert je pochopitelně o sto procent lepší. Když máme svůj aparát, svýho zvukaře, svýho osvětlovače a svou techniku, tak se nám hraje výrazně líp, narozdíl od fesťáků, kde máš všechno erární. Festivaly jsou ale zase dobrý v tom, že se tam sejdeme s muzikantama, se kterýma se nevidíme třeba celej rok. A takové setkání většinou končí podařeným mejdanem."

Pojďme se teď chvíli bavit o probíhající šňůře koncertů. Co máte pro fanoušky nachystáno?
Milan: "Máme tam nejlepší možný zvuk, který se dá u nás pronajmout, nejlepší možný světla, který se dají pronajmout, spoustu různých efektů a obrovskou obrazovku o rozměrech 6 x 5 metrů. Mám ještě něco dodávat?"
Tom: "Když už si člověk dnes zaplatí dvě stovky jako vstupné na koncert, tak kromě toho, že něco uslyší, chce taky něco vidět a chce odejít spokojený. Když odejde naštvaný, že vyhodil do luftu dvě kila, tak si můžeme být jistí, že už na koncert nikdy nepřijde."

Co vás přimělo k tomu udělat takhle monstrózní show?
Milan: "Asi to, že lidi mohou na koncertech různých velkých světových kapel vidět hromadu zajímavé cizí produkce a říkají si: Ty jo, proč to tady nikdo nedokáže? My se snažíme to dokázat, přiblížit se těmto partám. A proto to děláme s nejlepšíma lidmi, kteří tady v tom frčej."
Tom: "Vždy je potřeba přijít s něčím novým. Starý efekty musíme nahrazovat, protože některý věci se už dělaly stokrát a lidi by mohly omrzet. Příští šňůru si třeba zas budeme říkat: Ty vole, to už tady ale bylo, dáme tam něco nového."

Co vás čeká teď po turné?
Tom: "Chvilku odpočinek a pak začneme dělat zas na nový desce. Každý si doma střádáme různé nápady, melodické nápěvy, refrény a pak se slezem ve zkušebně, zahrajeme si to, něco vybereme a to doděláme. Z těch věcí se zas vyberou ty nejlepší, Milan je opatří textem a pak už písničky nahrajeme na desku."

Zdroj: Luboš Rosi, www.part.cz



Komentáře:

Extrémní relaxace Kabátu.

Jméno:  
E-mail:  


CPTdI4j0d - 17.12.2015, 18:07:33
Chtel bych se zeptat, v jakem mecisi jste tam byl? Chtel bych se t - am vypravit pristi rok na konci unora a nevim, jestli to ma smysl, - diky -


TUr1WjYFxl7 - 17.12.2015, 16:31:12
Chtel bych se zeptat, v jakem mecisi jste tam byl? Chtel bych se t - am vypravit pristi rok na konci unora a nevim, jestli to ma smysl, - diky - Z historie ze1vodu podle slov pořadatele a jeho hctioriske9ho tfd - mu:Kdo me1 hodně času, přečtěte si z loni objevenfdch ane1lů - o historii tohoto běhu z pera pracovnedka faseku historie sportu - archeologicke9ho fastavu ČSAV Jana Nove1ka,CSc.: Poče1tky běhu - na Bfdčed ske1lu sahajed do vzde1lene9 minulosti a ač se to nez - de1, ovlivnily i dějiny same9ho našeho ne1roda.V prvnedm zdokume - ntovane9m ročnedku, kterfd ale zdaleka nebyl prvnedm, vyhre1l jis - tfd maledř Jan Nove1k (pouhe1 shoda jmen!), kterfd na oslavu vedt - ězstved ozdobil předslušnou jeskyni na obre1tce malbami, ktere9 - se zče1sti dochovaly (podobizny soupeřů smyl čas, zůstaly mo - mentky ste1da, ktere9 je tehdy hnalo z Řečkovic po nynějšed tr - ase).Po několika staletedch se začaly běhu fačastnit i ženy. - Slavnou trojne1sobnou vedtězku Venuši Nove1kovou (pouhe1 shoda j - men) zvěčnil jejed strfdc sochař Jindřich Nove1k (opět shoda - jmen), soška vedtězky se však ztratila a až nede1vno byla nale - zena u Pe1lavy a omylem zařazena do sbedrek věstonicke9ho muzea. - Dějiny šly de1l starořecke9 olympie1dy zde měly sve9 pevne9 - medsto probedhal tu běh maratonskfd, boj s bfdkem a někdy i s - Mednotaurem, kterfd jeskyni obfdval.Praotec Čech přišel na Řed - p ve středu, to se všeobecně ved. Me9ně je zne1mo, že sobotu - předtedm běžel i s Lechem a družinou Bfdčinu proto už jim - nezbylo sil k delšedmu pochodu a medsto u Rfdna se usadili u Vlta - vy. (Tehdy byl Lech prvned, Čech třeted, mezi nimi se umedstil b - e1snedk J. Nove1k zase shoda jmen).Cyril s Metodějem se vydali - na Moravu přile1ke1ni znamenitou pověsted běhu Metoděj byl n - ejle9pe třeted ze svfdch 12 fačasted, Cyril dokonce jedenkre1t v - yhre1l (863 n.l.).Dlouhe1 le9ta tre9novali na trase křiže1čted - rytedři, než se vydali dobfdvat svatou zem. Jan Žižka si zde o - ostružinu vypedchl oko, ale protože by to nemohl prezentovat ja - ko pracovned faraz, rychle se přesunul do nejbližšed bitvy…de - 1l to zne1te.Napoleonske1 vojska prohnala sve9 nepře1tele celou t - řicedtkou a pak je zdecimovala u Slavkova.To bylo před 197 lety. - Pote9 sle1va Bfdčiny poněkud vychladla, fačast klesala a klesa - la, až se uste1lila na několika stovke1ch nejvěrnějšedch. Pot - ud historik sportu Jan Nove1k, CSc. A tomu, kdo chce take9 vstoupi - t do dějin, nezbfdve1 než v sobotu po deve1te9 přijedt k te9 De - lvitě, zapsat se do startovned listiny a běžet a běžet a bě - et… -


reUfiuyBAdSsap - 15.09.2012, 05:42:58
Chtel bych se zeptat, v jakem mecisi jste tam byl? Chtel bych se t - am vypravit pristi rok na konci unora a nevim, jestli to ma smysl, - diky - Z historie ze1vodu podle slov pořadatele a jeho hctioriske9ho tfd - mu:Kdo me1 hodně času, přečtěte si z loni objevenfdch ane1lů - o historii tohoto běhu z pera pracovnedka faseku historie sportu - archeologicke9ho fastavu ČSAV Jana Nove1ka,CSc.: Poče1tky běhu - na Bfdčed ske1lu sahajed do vzde1lene9 minulosti a ač se to nez - de1, ovlivnily i dějiny same9ho našeho ne1roda.V prvnedm zdokume - ntovane9m ročnedku, kterfd ale zdaleka nebyl prvnedm, vyhre1l jis - tfd maledř Jan Nove1k (pouhe1 shoda jmen!), kterfd na oslavu vedt - ězstved ozdobil předslušnou jeskyni na obre1tce malbami, ktere9 - se zče1sti dochovaly (podobizny soupeřů smyl čas, zůstaly mo - mentky ste1da, ktere9 je tehdy hnalo z Řečkovic po nynějšed tr - ase).Po několika staletedch se začaly běhu fačastnit i ženy. - Slavnou trojne1sobnou vedtězku Venuši Nove1kovou (pouhe1 shoda j - men) zvěčnil jejed strfdc sochař Jindřich Nove1k (opět shoda - jmen), soška vedtězky se však ztratila a až nede1vno byla nale - zena u Pe1lavy a omylem zařazena do sbedrek věstonicke9ho muzea. - Dějiny šly de1l starořecke9 olympie1dy zde měly sve9 pevne9 - medsto probedhal tu běh maratonskfd, boj s bfdkem a někdy i s - Mednotaurem, kterfd jeskyni obfdval.Praotec Čech přišel na Řed - p ve středu, to se všeobecně ved. Me9ně je zne1mo, že sobotu - předtedm běžel i s Lechem a družinou Bfdčinu proto už jim - nezbylo sil k delšedmu pochodu a medsto u Rfdna se usadili u Vlta - vy. (Tehdy byl Lech prvned, Čech třeted, mezi nimi se umedstil b - e1snedk J. Nove1k zase shoda jmen).Cyril s Metodějem se vydali - na Moravu přile1ke1ni znamenitou pověsted běhu Metoděj byl n - ejle9pe třeted ze svfdch 12 fačasted, Cyril dokonce jedenkre1t v - yhre1l (863 n.l.).Dlouhe1 le9ta tre9novali na trase křiže1čted - rytedři, než se vydali dobfdvat svatou zem. Jan Žižka si zde o - ostružinu vypedchl oko, ale protože by to nemohl prezentovat ja - ko pracovned faraz, rychle se přesunul do nejbližšed bitvy…de - 1l to zne1te.Napoleonske1 vojska prohnala sve9 nepře1tele celou t - řicedtkou a pak je zdecimovala u Slavkova.To bylo před 197 lety. - Pote9 sle1va Bfdčiny poněkud vychladla, fačast klesala a klesa - la, až se uste1lila na několika stovke1ch nejvěrnějšedch. Pot - ud historik sportu Jan Nove1k, CSc. A tomu, kdo chce take9 vstoupi - t do dějin, nezbfdve1 než v sobotu po deve1te9 přijedt k te9 De - lvitě, zapsat se do startovned listiny a běžet a běžet a bě - et… - Saman,ම වග unit එකකට Sat Navigating applications - සප ර ට කරනව . USB supprot කරන න ස PC - කක through Map ඉන ස ට ල කරගන න ප ල - වන . -


poaBPvVCCpfHZoFmcL - 13.09.2012, 17:25:31
Chtel bych se zeptat, v jakem mecisi jste tam byl? Chtel bych se t - am vypravit pristi rok na konci unora a nevim, jestli to ma smysl, - diky - Z historie ze1vodu podle slov pořadatele a jeho hctioriske9ho tfd - mu:Kdo me1 hodně času, přečtěte si z loni objevenfdch ane1lů - o historii tohoto běhu z pera pracovnedka faseku historie sportu - archeologicke9ho fastavu ČSAV Jana Nove1ka,CSc.: Poče1tky běhu - na Bfdčed ske1lu sahajed do vzde1lene9 minulosti a ač se to nez - de1, ovlivnily i dějiny same9ho našeho ne1roda.V prvnedm zdokume - ntovane9m ročnedku, kterfd ale zdaleka nebyl prvnedm, vyhre1l jis - tfd maledř Jan Nove1k (pouhe1 shoda jmen!), kterfd na oslavu vedt - ězstved ozdobil předslušnou jeskyni na obre1tce malbami, ktere9 - se zče1sti dochovaly (podobizny soupeřů smyl čas, zůstaly mo - mentky ste1da, ktere9 je tehdy hnalo z Řečkovic po nynějšed tr - ase).Po několika staletedch se začaly běhu fačastnit i ženy. - Slavnou trojne1sobnou vedtězku Venuši Nove1kovou (pouhe1 shoda j - men) zvěčnil jejed strfdc sochař Jindřich Nove1k (opět shoda - jmen), soška vedtězky se však ztratila a až nede1vno byla nale - zena u Pe1lavy a omylem zařazena do sbedrek věstonicke9ho muzea. - Dějiny šly de1l starořecke9 olympie1dy zde měly sve9 pevne9 - medsto probedhal tu běh maratonskfd, boj s bfdkem a někdy i s - Mednotaurem, kterfd jeskyni obfdval.Praotec Čech přišel na Řed - p ve středu, to se všeobecně ved. Me9ně je zne1mo, že sobotu - předtedm běžel i s Lechem a družinou Bfdčinu proto už jim - nezbylo sil k delšedmu pochodu a medsto u Rfdna se usadili u Vlta - vy. (Tehdy byl Lech prvned, Čech třeted, mezi nimi se umedstil b - e1snedk J. Nove1k zase shoda jmen).Cyril s Metodějem se vydali - na Moravu přile1ke1ni znamenitou pověsted běhu Metoděj byl n - ejle9pe třeted ze svfdch 12 fačasted, Cyril dokonce jedenkre1t v - yhre1l (863 n.l.).Dlouhe1 le9ta tre9novali na trase křiže1čted - rytedři, než se vydali dobfdvat svatou zem. Jan Žižka si zde o - ostružinu vypedchl oko, ale protože by to nemohl prezentovat ja - ko pracovned faraz, rychle se přesunul do nejbližšed bitvy…de - 1l to zne1te.Napoleonske1 vojska prohnala sve9 nepře1tele celou t - řicedtkou a pak je zdecimovala u Slavkova.To bylo před 197 lety. - Pote9 sle1va Bfdčiny poněkud vychladla, fačast klesala a klesa - la, až se uste1lila na několika stovke1ch nejvěrnějšedch. Pot - ud historik sportu Jan Nove1k, CSc. A tomu, kdo chce take9 vstoupi - t do dějin, nezbfdve1 než v sobotu po deve1te9 přijedt k te9 De - lvitě, zapsat se do startovned listiny a běžet a běžet a bě - et… - Saman,ම වග unit එකකට Sat Navigating applications - සප ර ට කරනව . USB supprot කරන න ස PC - කක through Map ඉන ස ට ල කරගන න ප ල - වන . - Rakhitha,ඔව ඒක ඇත ත. නම ත Google Maps ප - ච ච කරනක ට ඩ ට Usage එක add ව නව - . ඒත map application එකක ඉන ස ට ල ක - ම හ ම ද යක ම න ම ල තමය . අන ක g - prs,edge,3g coervage එකක න තත ව ඩකරනව - . නම ත මම දක න ව ද යටත හ දම - කල පය නම ඉත න google maps තමය . -